Obec Hříšice-Jersice
Hříšice Jersice

Průkaz osoby se zdravotním postižením

3. Pojmenování (název) životní situace

Průkaz osoby se zdravotním postižením

4. Základní informace k životní situaci

Průkaz osoby se zdravotním postižením je jedním z nástrojů sociální politiky určených ke zmírnění sociálních důsledků zdravotního postižení.

Osoby, které jsou držiteli průkazu osoby se zdravotním postižením, mohou v závislosti na symbolu uvedeném na průkazu uplatňovat širokou škálu benefitů, které jim garantují jednotlivé právní předpisy, popř. které jim nabízí soukromé subjekty zejména v oblasti služeb.

Nárok na průkaz osoby se zdravotním postižením má osoba starší 1 roku s tělesným, smyslovým nebo duševním postižením charakteru dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu, které podstatně omezuje její schopnost pohyblivosti nebo orientace, včetně osob s poruchou autistického spektra.

Podle míry funkčního postižení pohyblivosti a orientace se určuje druh označení průkazu symbolem "TP", "ZTP" nebo "ZTP/P".

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

  • Žadatel o průkaz osoby se zdravotním postižením (osoba se zdravotním postižením, které má být průkaz osoby se zdravotním postižením určen).

  • Zákonný zástupce žadatele, jde-li o nezletilého do 18 let.

  • Zmocněnec, kterému žadatel udělí plnou moc k zastupování v řízení o žádosti.

  • Soudem ustanovený opatrovník osoby, které je průkaz osoby se zdravotním postižením určen.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Po podání žádosti o přiznání průkazu osoby se zdravotním postižením požádá krajská pobočka Úřadu práce České republiky příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení o posouzení schopnosti pohyblivosti a orientace žadatele o tento průkaz; při rozhodování o přiznání průkazu osoby se zdravotním postižením vychází krajská pobočka Úřadu práce České republiky z tohoto posudku.

Výsledek posouzení je součástí rozhodnutí o přiznání nebo zamítnutí průkazu osoby se zdravotním postižením, které obdrží žadatel.

Nárok na průkaz osoby se zdravotním postižením trvá po dobu platnosti výsledku posouzení schopnosti pohyblivosti a orientace žadatele o průkaz osoby se zdravotním postižením; platnost tohoto výsledku posouzení může být časově omezena nebo je bez časového omezení.

Krajská pobočka Úřadu práce České republiky vydá osobě průkaz osoby se zdravotním postižením po předložení fotografie a zaplacení správního poplatku; současně s vydáním průkazu osoby se zdravotním postižením krajská pobočka Úřadu práce České republiky určí dobu platnosti tohoto průkazu jako veřejné listiny.

Doba platnosti průkazu osoby se zdravotním postižením jako veřejné listiny je nejvýše 5 let u osob do 18 let věku a nejvýše 10 let u osob starších 18 let věku; tato doba nemůže být delší, než je doba, po kterou trvá nárok na průkaz osoby se zdravotním postižením.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Podáním žádosti o přiznání průkazu osoby se zdravotním postižením.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Obraťte se na Úřad práce České republiky - krajskou pobočku, resp. kontaktní pracoviště, nejlépe dle místa vašeho trvalého pobytu.

9. Kde, s kým a kdy životní situaci řešit

 

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Na úřadě předložte:
  • vyplněný formulář žádosti o přiznání průkazu osoby se zdravotním postižením,

  • občanský průkaz.

Pozn.: Vyplněné formuláře lze zaslat poštou (raději doporučeně).

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Potřebné formuláře jsou k dispozici na kontaktních pracovištích Úřadu práce České republiky nebo na internetových stránkách Integrovaného portálu Ministerstva práce a sociálních věcí.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Za vydání průkazu osoby se zdravotním postižením (včetně vydání tohoto průkazu za nový - z důvodu změn údajů uvedených na průkaze) se vybírá správní poplatek ve výši 30 Kč.

V případě vydání průkazu osoby se zdravotním postižením náhradou za průkaz poškozený, zničený, ztracený nebo odcizený se vybírá správní poplatek ve výši 200 Kč (tento poplatek se nevybere, jestliže k poškození, zničení nebo odcizení průkazu došlo v souvislosti s násilným činem, je-li tato skutečnost doložena záznamem Policie České republiky).

Správní poplatky se hradí v hotovosti na pracovišti Úřadu práce České republiky.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Lhůty jsou řešeny v souladu se zákonem č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Řešením nemusí být dotčena žádná další osoba mimo žadatele o průkaz osoby se zdravotním postižením.

Mohou být dotčeni rodinní příslušníci žadatele v případě, že jej zastupují ve správním řízení, příp. zákonní zástupci, pokud je žadatel nezletilý, či opatrovníci, v případě žadatelů omezených ve svéprávnosti.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

  • Podrobit se vyšetření zdravotního stavu lékařem plnícím úkoly okresní správy sociálního zabezpečení, popř. lékařem určeným Českou správou sociálního zabezpečení, podrobit se vyšetření zdravotního stavu u poskytovatele zdravotních služeb určeného okresní správou sociálního zabezpečení anebo jinému odbornému vyšetření, předložit určenému poskytovateli zdravotních služeb lékařské nálezy ošetřujících lékařů, které byly žadateli vydány, sdělit a doložit další údaje, které jsou významné pro vypracování posudku, nebo poskytnout jinou součinnost, která je potřebná k vypracování posudku, je-li k tomu žadatel okresní správou sociálního zabezpečení vyzván, a to ve lhůtě, kterou okresní správa sociálního zabezpečení určí.

  • Prokázat skutečnosti rozhodné pro nárok na průkaz osoby se zdravotním postižením.

  • Písemně ohlásit krajské pobočce Úřadu práce České republiky v průběhu řízení o přiznání průkazu osoby se zdravotním postižením změny ve skutečnostech, které byly uvedeny v žádosti, a změny rozhodné pro průběh řízení, a to ve lhůtě do 8 dnů ode dne, kdy taková změna nastala.

  • Ohlásit ztrátu, odcizení, poškození nebo zničení průkazu osoby se zdravotním postižením, příp. změnu údajů uvedených na průkazu.

Každý, kdo nalezne průkaz osoby se zdravotním postižením, nebo má v držení takový průkaz osoby zemřelé nebo prohlášené za mrtvou, je povinen jej neprodleně odevzdat krajské pobočce Úřadu práce České republiky; stejnou povinnost má i držitel průkazu osoby se zdravotním postižením, který ohlásil ztrátu svého průkazu, jestliže průkaz nalezl nebo získal zpět.

Držitel průkazu osoby se zdravotním postižením je povinen odevzdat tento průkaz krajské pobočce Úřadu práce České republiky také v případě, kdy je mu vydán nový průkaz.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Datová schránka nebo e-mail na příslušné kontaktní pracoviště Úřadu práce České republiky, avšak pouze tehdy, pokud má žadatel zaručený elektronický podpis.

17. Podle kterého právního předpisu se postupuje

Zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů

19. Jaké jsou opravné prostředky a jak se uplatňují

Proti rozhodnutí o zamítnutí žádosti o přiznání průkazu osoby se zdravotním postižením nebo rozhodnutí o přiznání určitého typu průkazu osoby se zdravotním postižením můžete podat odvolání do 15 dnů od doručení rozhodnutí, a to k Ministerstvu práce a sociálních věcí prostřednictvím úřadu, který rozhodl.

20. Jaké sankce mohou být uplatněny v případě nedodržení povinností

Průkaz osoby se zdravotním postižením může být nepřiznán.

V případě porušení vybraných povinností spojených s držitelstvím průkazu osoby se zdravotním postižením může být zahájeno řízení o přestupku.

23. Informace o popisovaném postupu (o řešení životní situace) je možné získat také z jiných zdrojů a v jiné formě

24. Související životní situace a návody, jak je řešit

 

28. Popis byl naposledy aktualizován

01.01.2017

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

Obec

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktuální počasí

dnes, úterý 19. 3. 2024
skoro jasno 7 °C 0 °C
středa 20. 3. jasno 8/-1 °C
čtvrtek 21. 3. oblačno 6/0 °C
pátek 22. 3. oblačno 6/-1 °C

Datum a čas

Dnes je úterý, 19. 3. 2024, 3:22:22

Projekty, svazky, partneři